Verdens Dyreste Kaffe Kommer Fra Et Desmerdyr

0
15005
En asiatisk palmeruller som er en del af desmerdyr familien.

Den lille asiatiske palmeruller (desmerdyr) blev engang betraget som et skadedyr, men er i dag et enormt eftertragtet væsen, da dens afføring skaber den dyreste kaffe i verden, også kaldet Kopi Luwak.

Palmerulleren som er en art i desmerdyr familien, og oprindeligt hører til i de tropiske skove i Asien, blev engang betragtet som en stor plage i indonesiske ydreområder. De små dyr plagede bl.a. beboerne ved at kravle på bygningerne om natten og lave meget støj. Om morgenen når folk vågnende var der afføring fra dem overalt, som folk trådte i.

Dette ændrede sig dog, da man fandt ud af at dens afføring var en meget værdifuld vare. Den dyreste type af kaffe i verden, kommer nemlig fra dyrets afføring, hvilket pludselig gør dyret meget mere interessant.

Kopi Lowak kaffen, som hovedageligt bliver eksporteret fra Indonesien og Filippinerne, brygges nemlig fra delviste fordøjede kaffebønner, som findes blandt palmerullerens afføring. Dyret kan kun spise den kødfulde del af kaffebønnerne og resten af kaffebønnen som ikke kan fordøjes, ryger igennem fordøjelseskanalen hvor det bliver gæret. Palmerullerens maveenzymer siver ind i kaffebønnerne under fordøjelsen, hvilket bearbejder kaffebønnen på en helt speciel måde.

Når palmerulleren har skidt indsamles de bearbejdede kaffebønner og renset meget omhyggeligt. Herefter kan bønnerne bruges til at brygge en helt fantastisk kaffe, med en unik, ikke bitter smag, og en aroma sjældent duftet før. Resultater er også en af de dyreste kaffebønner i verden og koster mellem 2000-3000 kr. pr. kilo.

Kopi Luwak, kaffe som er blevet udvundet fra palmerullerens ekskrementer.

Den dag i dag bliver palmerulleren selvfølgelig ikke betragtet som et skadedyr, men det betyder ikke at livet er helt godt for dyret. I stedet for at blive udryddet fanger landmænd dem og holder dem fanget i lukkede bure, hvor de bliver brugt i forbindelse med produktion af Kopi Luwak. Udover dette er der mange turister som besøger kaffeplantagerne og ser dyrene.

De små palmerullere er ofte placeret under dårlige forhold i små bure, hvor de er tvunget til at træde i deres egen urin og afføring, hvilket bestemt ikke er behageligt for dyret. Derudover bliver de ofte kun fodret med kaffebønner for at øge produktionen af Kopi Luwak kaffen, i stedet for at få en varieret kost, ligesom den de normalt spiser når de er frie i naturen, hvilket består af både insekter og andre små krybdyr. Disse levevilkår har en dårlig indvirkning på de fleste palmerullere, hvilket kan forsage stress, sygdom og en generel højere dødelighed.

Forceret opdræt af palmerulleren er ikke kun skidt for dyret, men også forbrugeren. Opdrætter Kopi Luwak anses nemlig for markant lavere kvalitet i modsætning til den Kopi Luwak kaffe, som bliver fundet i naturen, hvilket også kan ses på prisen. Den naturlige Kopi Luwak kaffe bliver nemlig solgt for helt op til 5000 kr. pr. kg.

En Asiatisk palmeruller i fangeskab, som bliver brugt til at producere de specielle kaffebønner.

En stor del af det som gør Kopi Luwak smagen så unik, er palmerullerens meget selekteret valg af kaffebønner. Når den går frit i naturen, spiser den kun de allerbedste bønner, og netop dette er med til at gøre den færdige kaffe af ekstrem høj kvalitet.

Når dyrene er tvunget til kun at spise de kaffebønner, som gives til dem, er det klart at disse langtfra er lige så gode, som de bønner de selv ville have valgt frit i naturen. Derudover spekuleres der også i at dyrene under fangeskab udvikler stress, hvilket også er med til at gøre fordøjelsen dårligere og dermed også den færdige kaffe.

Den til tider grove udnyttelse af palmerulleren er i den grad ikke gået ubemærket hen hos flere dyrevelfærdsorganisationer, som har kæmpet for bedre vilkår for dyrene. Problemet er dog at der på nuværende tidspunkt, ikke er nogen officiel kontrol på plads i de lande hvor Kopi Luwak kaffen bliver produceret. Netop af denne grund er det også svært af bevise hvor kaffen kommer fra, når den bliver importeret af andre lande.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here